PROČ KOTĚ S PP

31.07.2015 17:06

Pokud chcete ušlechtilou kočku, líbí se Vám nějaké plemeno, tak neváhejte a pořiďte si takovou. Zde ale nastává právě problém, zda pořizovat kočku s průkazem původu (PP), nebo bez něj. Je potřeba mít na paměti následující:

1. Kotě bez papírů nenáleží žádnému plemeni

Kotě bez PP ve své podstatě nenáleží k žádnému plemeni, i když je za něj vydáváno. Uvědomte si, že rodiče jsou v takovém případě bez genetického testu neprokazatelní (i když Vám bude prodávající ukazovat údajné rodiče kotěte, nemusí to být vždy pravda), a tak nikdy nevíte, co Vám vlastně z takového kotěte vyroste, protože nevíte, jestli nebyli předkové kotěte kříženci nebo příslušníci úplně jiného plemene. Pokud tedy chcete určité plemeno, zárukou je Vám právě průkaz původu kotěte.

2. Kotě s PP nerovná se pouze tučný finanční obnos

Je pravdou, že za papírové kotě si člověk musí připlatit. Ale proč tomu tak vlastně je? Nejde o snahu vydělat peníze, jak si mnozí lidé často mylně myslí, ale pouze o splacení nemalých nákladů, které běžný chovatel na chov nevyhnutelně potřebuje. Je třeba si uvědomit, že koupě chovného papírového páru koček může vyjít i na 50 tisíc, pokud to nejsou kočky ze zahraničí, které se často musí brát pro zachování správné krevní linie (a nedocházelo k páření mezi příbuznými kočkami zde), za které chovatel zaplatí klidně ještě jednou tolik. Dále musí poplatit krmivo pro všechna zvířata, vakcinaci, odčervení, mnohdy kastrace a další a další. Je samozřejmé, že cena kotěte poté rovněž nemůže být zdarma, nebo zapakatel.

3. Když nejsou papíry, nejsou předpisy

Některá koťata bez PP jsou potomky koček s PP. To je další úskalí. Je proto nutné zapátrat, proč tomu tak je. Často jde o kočky prodané na mazlíka s tím, že na nich dál chováno nebude, většinou z důvodu exteriérových nebo dokonce zdravotních vad (ne vždy však mít kotě "na mazla" nějaké vady -  může to být klidně i výstavní kus), jejich potomci pak většinou tyto vady nesou dál. Člověk, který taková koťata odchová, nebývá členem žádné organizace, nemusí tak dodržovat chovatelský řád, který předepisuje, kolik vrhů může kočka mít v určité době, aby nebyla zatěžována častými porody. Pokud tedy taková kočka rodí častěji, než by rodila u organizovaného chovatele, podepisuje se to i na zdraví koťat, bývají slabší a v horší kondici.


—————

Zpět


Kontakt

Ragdoll Bandini CZ, chovatel. stanice

Moravská Huzová
Štěpánov
78313 u Olomouce


+420.602 708 061